Futurs pares

En aquesta página us faré recomanacions, en base a la meva experiència, de coses que crec que m'haurien anat be de saber abans de tindre en Marc:

Espero que els meus consells us siguin útils!

Coses que cal portar a l'hospital:

A l'hospital:
 • Pel Nadó:
  • Maleta o bossa
  • Bossetes individuals per posar-hi les mudes: és còmode tenir les mudes ja preparades en bosses individuals. Al matí deixes la bosseta al bressol del nadó i quan se l'emporten per rentar-lo i canviar-lo tenen tota la robeta neta a dins de la bosssa.
  • Gorro: amb un gorret hi hauria d'haver prou.
  • 2 o 3 mudes si no és cessàrea. Si ho és millor unes 4 o 5. M'enrecordo perfectament dels dubtes que tenia en referència a la robeta que havia de portar abans d'anar a l'hospital... que si camisa de baptista, bodys, peücs, jersei, polaines o granotetes, samarreta... quin mal de cap. Després veus que és més senzill del que sembla. Les samarretes baptistes, tot i que abans estàven molt de moda, no són tant còmodes de posar i treure.
   El primer dia anirà amb màniga llarga i gorro. En funció de com la mateixa tarda o al dia següent ja el vestiran amb màniga curta i li treuran el gorro (als hospitals normalment no fa fred). Opcions:
   • Body+Granotes+peücs
   • Body+Polaines
   • Samarreta/jersei/baptista+polaines/granotes 
   • I no us preocupeu si us falta robeta o es taca el conjunt que més us agrada: sempre ho podeu rentar al mateix hospital o bé que algun amic o familiar us ho porti net al dia següent.
  • Tovallola o arrullo: millor portar-ne dos. Segurament el primer arrullo que us demanin per embolicar al nadó s'embrutarà al moment ja que encara estarà impregnat del greix i la sang del naixement. 
  • Pinta : si neix amb cabell. En el meu cas, aviat farà un any i encara no he estrenat la pinta. :-)
  • Biberó: si no us puja la llet, segurament us oferiran un biberó per donar-li. No està de més portar-ne un per si un cas. He probat varies marques de biberons i se'ns dubte el millor de tots ha estat el de la marca Avent.
  • Pitets
  • Bolquers: em van recomanar la marca Dodot i que no calia que en probes d'altres. Ara en Marc fa servir la marca Huggies i li van molt be.
  • Sabó roba bebè (pot petit): va bé per si es taca una mica amb sang del melic o amb lleteta, poder-ho netejar al moment al lavabo de l'habitació.
  • Cadira de seguretat pel cotxe: per portar al nen/a quan torneu a casa.
 • Per a la mamà:
  • Camisons: oberts del davant per donar de mamar. Recomano portar-ne 2 o 3.
  • Sostenidors de lactància: jo en vaig comprar uns al H&M que em van anar molt be.
  • Bata: crec que millor de màniga curta. Per quan venen visites o per si has de sortir al passadís va bastant be.
  • Calcetes: venen unes d'un sol us per si es taquen de sang.
  • Compreses: a la farmàcia en venen unes de 100% cotó que van molt be perquè transpiren millor. Són grosses per als primers dies.
  • Sabatilles.
  • Mitjons: diuen que després de l'anestèssia va be tenir uns mitjons perquè tens fred.
  • Necesser personal.
  • Discs Absorbents: per no tacar els sostenidors ni el camisó amb la llet.
  • Roba per tornar a casa: que sigui ampla i còmoda.
  • Secador de cabell: normalment hi ha als hospitals, però va bé per assecar els punts després de la dutxa.
 • Per al papà:
  • Muda per 2 o 3 dies.
  • Càmara de fotos i vídeo.
  • Documentació de la mare i el pare.
  • Snacks
  • Música: un dels moments més macus que recordo a l'hospital és quan ens vam quedar sols els tres i vam posar la música que escoltem a casa (aixó sí, no compartiem habitació).
  • El papi haùrà de tenir l'habilitat d'organitzar una mica les visites per tal que la mare estigui tranquila i tingui també temps de descansar i donar el pit sense presses.
Coses que cal tenir preparades casa:

Realment són mínimes les coses que cal tenir al principi per cuidar del bebè. El que sí que és veritat és que a gaire be tothom li fa il·lusió tenir preparada l'habitació del bebè quan arribi a casa.

Primer de tot, i potser el més important: el llitet.
Hi ha diferents tipus de llitet:

- El Moisés: són els bressols petits que es posen al costat del llit dels pares. Normalment estan en aquest llitet fins als 5 o 6 mesos ja que després se'ls queda petit i cal passar-los al bressol gran, a la seva habitació.
Hi ha pares que no compren el Moisés ja que a l'habitació tenen espai i fan servir directament el bressol gran que anirà més endavant a l'habitació del nen o nena.

- El bressol: Es poden trobar dues mides al mercat: de 0,60x1,20m (la mida standard de tota la vida) o be 0,70x1,40m (relativament nova), aquesta se'n troben convertibles en llitet.
Crec que no hi ha una opció millor que un altre. Si agafes el bressol de 0,60x1,20m pots trobar a molt bon preu i ocupen menys espai. Els d'IKEA són d'aquesta mida i estan prou be, a més tenen tots els complements necessaris molt, molt be de preu. Quan el nen o nena tingui 2 o 3 anys haureu de pensar en comprar un llit amb mides de nen/a per una habitació infantil o be directament el llit definitiu.
Si agafes un de 0,70x1,40m el podrà fer servir durant més temps, sobretot si agafes un convertible en llitet (se li treuen les baranes) i potser directament quan el nen tingui 6 anys passar al llit definitiu. Encara que aquesta mida és relativament nova, a totes les botigues també tenen aquestes mides de llençols.
També hi ha l'opció de comprar un convertible: porta el bressol, calaix i canviador en el mateix moble. Després es converteixen en llit, calaixera i armari. Segurament és el que aprofitarà més. Has de disposar d'una habitació més o menys gran a on hi càpiga. i el que pot passar és que al cap dels anys et cansis de veure sempre el mateix a l'habitació i et faci gràcia canviar-lo.

Complements pel bressol:
- El protector: el bebè queda més recollidet quan dorm. Jo no li acabo de veure la funcionalitat... Puc dir que queda molt mono posat, però per un altre banda és una mica engorrós a l'hora de canviar els llençols.
- Els llençols: si voleu estalviar-vos uns diners, us recomano comprar tela 100% cotó i si pot ser que la mamà o la iaia us cusin els llençolets.
- La baixera: la baixera de cotó.
- El protector del matalàs: indispensable! si voleu evitar taques al matalàs.
- Manteta o un nòrdic.
- Joc musical: Hi ha mòbils de plàstic de colors que donen voltes i fan música (encara que aquests a mi no m'acaben de fer el pes) i també hi ha de fusta que es pengen del sostre (encara que no facin música). Els agrada molt mirar-los i es relaxen.

Avís: quan poseu el nen/a a dormir, poseu-lo de mig bressol cap a baix. És a dir, que dormi gaire be tocant els peuets al final del bressol. D'aquesta manera evitareu que es coli a sota dels llençols i es pugui ofegar al no saber sortir.
A veure, no us alarmeu: els nens no són tontos, però per si de cas... :-)

- Còmoda: un moble més o menys a l'alçada de la vostra cintura que va rebé per canviar el bebè. A més, normalment tenen estants a sota o calaixos que et permeten tindre les coses a mà i no haver de deixar el bebè sol un moment.

- Canviador: és com un matalasset tou forrat de plàstic o tela a on canvies al bebè. A sobre si posa una tovallola (que haureu d'anar rentant cada dos per tres) o bé uns empapadors d'un sol us (en venen a les farmàcies i a alguns supermercats). Jo en compro uns al Mercadona que van molt be.

- Perxes per penjar la roba.

- Sofaret o cadira: si teniu espai a l'habitació del bebè és molt còmode tindre un sofà o cadira (el de tipus IKEA va molt be) per donar-li el biberó o el pit durant la nit.


 - El cotxet: aquí sí que no us puc recomanar. Jo he portat un que m'han passat de la Prenatal, ens ha anat súper be sobretot perquè plegat no ocupava gens.
Hi ha mil-i-un tipus.
Normalment cap als 9 o 12 mesos es passa al cotxet-cadireta que és més lleuger i fàcil de plegar. No és imprescindible, simplement hi ha gent que el canvia per comoditat.
Jo faig servir un de la BabyHome, tipus Emotion: comparat amb la resta és el més modern i realment és molt lleuger, també és una miqueta més car que la resta.

Complements pel cotxet: matalasset, llençol o funda pel matalàs, manteta, bossa per portar les coses del nen (la Skip-Hop va molt be i és una monada), ombrel·la o mocador per evitar el sol, sac d'hivern, plàstic per la pluja.

- Intercomunicador: va be quan el bebè està a la seva habitació i tu estàs al menjador sopant o mirant la tele. Nosaltres ho hem fet servir només els dies que en Marc ha estat malaltó ja que si li passa alguna cosa quan està be ja el sents cridar o plorar.

- Gandula: cadireta a on s'asseu el bebè. No m'agrada fer publicitat, però sense cap dubte la millor és la de la marca BabyBjörn. No pesa, no ocupa gens plegada i per rentar-la és una simple funda que es posa i es treu.

- Banyera: van molt be les que són de plàstic i van a dins de la banyera del papas o en el plat de dutxa. La part de dins te la forma del nen de tal manera que el nen o nena es poden posar asseguts o inclinats sense necessitat de que estiguin tota l'estona agafats per algú.
Les primeres setmanes nosaltres els vam banyar a la pica del lavabo, era el lloc a on ens veiem més segurs per agafar-lo.

Coses per a la higiene del nadó:
- Pel bany: crema hidratant, sabó i xampú, colònia, pinta, esponja natural, tovallola pel bany.
- Per canviar el bolquer: tovalloletes humides (quan sigui possible és sempre millor amb aigua i sabó), crema pel culet, bolquers i un canviador portàtil. També necessitareu "Pasta al agua" és una espècie de crema de culet que es posa quan te el culet irritat.
- Per netejar el cordó umbilical: gasses umbilicals i alcohol de 70.
- Altres: aspirador nassal, estisores, solució fisiològica per ulls i pel nas, bastonets de cotó, termòmetre, pitets.

Crec que això és tot el que jo tenia preparat a casa abans de que arribés en Marc. Si recordo alguna cosa més, us ho faré saber mamis i papis!


Cessàrea

Hi ha dones que no els agrada gens la idea d'haver de tindre al bebè per cessàrea. A mi mai m'ha preocupat i millor, perquè en el meu cas va acabar amb cessàrea.
Punts que jo veig positius de la cessàrea:
 • Si és programada: tens temps per tindre-ho tot preparat, vas amb tota la tranquilitat a l'hospital a l'hora programada i  has pogut avisar amb antel·lació als familiars i amics.
 • Estaràs a l'hospital aproximadament 1 setmana. És comodíssim! tenint en compte que acabes de tindre el bebè, és molt cómode que et facin cada dia el dinar (menges be) i et netegin l'habitació. 
 • Quan arribes a casa la majoria de visites ja han passat per l'hospital: no has de treure galetes ni fer cafès (comporta no haver de rentar res). :-) i la gent no es queda a dinar ni a sopar. jajaja no és que no m'agradin les visites... simplement sóc pràctica.
 • Durant una setmana tens temps per adaptar-te al teu bebè i poder consultar els mil-i-un dubtes que tens a les enfermeres.
 • Tinc la sensació de que el nen/a no pateix tant al sortir.
I no et preocupis perquè durant l'operació/cirugía no notaràs cap, cap tipus de dolor. Notaràs com el nen/a es mou i com es defensa a l'hora de sortir. Cada cop més, els hospitals deixen que el teu marit o un acompanyant puguin estar amb tu durant l'operació.

La part negativa és que quan passa l'efecte de l'anestésia fa mal i al cap d'unes hores et fan aixecar per fer un pipi. El dolor va disminuint progresivament i al cap d'una setmana estàs rebé (cansada, però amb poc dolor).
Un cop a casa, a la cicatriu li va molt be la rosa de mosqueta per cicatritzar.

Depressió post-part?

Sí, sí, existeix! i no només m'ha passat a mi... a la majoria d'amigues que conec que han tingut un fill també.
No és que et passis el dia plorant i no sàpigues que fer amb la teva vida... no, no... simplement estàs molt cansada i plores de tant en quant. I en el meu cas, una mica pàlida i marejada.
Recomanació: encara que vulguis estar per tothom i pel teu petit/a, intenta descansar al màxim, menja be (1r, 2n plat i postres) i no et preocupis per res. En una setmana estaràs recuperada!
Si veieu que en 2 o 3 setmanes no us ha passat, millor que li comenteu al metge.

Donar el pitDonar el pit o llet de biberó?
En general, a gaire be totes les mares ens fa molta il·lusió donar al pit al bebè: no només pel fet de que diuen que és el millor per ells si no perquè és un moment molt maco i tendre.
M’agradaria comentar que donar el pit no és sempre tant fàcil com ho pinten. Abans de tindre al bebè la única informació que tens és el que expliquen a les classes pre-part i l’experiència de les dones que els ha anat be. Però el fet és que podria dir que de les amistats que tinc 3 o 4 de cada 5 han tingut problemes al voler donar el pit.
Ara està de moda, a tota arreu pots trobar explicacions de lo recomanat que és donar el pit,  diuen que és el millor. Per al nen, potser sí, però i per a la mare? I per al pare?
A la realitat, hi ha dones que ho passen malament ja que els fa molt de mal, ja sigui perquè el nen o la nena no agafa be per la forma del mugró o perquè el nen te el “frenillo” de la llengua massa curt o perquè la mamà fa una mastitis al pit, etc. O be no poden donar el pit per altres raons, com poden ser perquè han de treballar, perquè no tenen suficient llet o la llet que tenen no alimenta prou i un llarg etcètera.  A aquesta situació per la que està passant la mare li hem de sumar la pressió rebuda per part dels metges  (molts d’ells ho defensen per sobre de tot) i les explicacions d’altres mares que no van tenir problemes.
Diuen que totes les mares poden donar el pit, que només es tracta de saber-ho fer be…  frase que acaba de desmoralitzar a la mare. Més d’un cop he sentit una mare dir que pateixen al pensar que s’apropa l’hora de donar el pit...
Crec que tindre un nen, sobretot els primers mesos, ja és prou cansat com per haver de patir. Crec que el més important és que tant la mare i el nen estiguin el més contents possibles, relaxats i el bebè saciat, i si donar el pit no és possible perquè no es te suficient llet, perquè fa mal, perquè una a de complir amb altres obligacions, etc no hi ha cap problema. Quants de la nostra generació em estat alimentats amb llet de biberó? I no per això tenim més malalties que altres.
Si  el vostre cas és que no us va be donar el pit o simplement no us ve de gust fer-ho, aprofiteu els  avantatges: el fet de que prengui biberó permet al pare i a la mare gaudir per igual del moment. El pare pot col·laborar, a ells també els agrada! I a més, permet a la mare descansar ja que algunes nits podeu fer torns.
Un altre opció es mirar de compaginar les dues coses: biberó i pit. Et permet tindre més llibertat alhora d’anar als llocs i fer coses, el marit també hi col·labora i també vius l’experiència. Aquest va ser el meu cas: jo tenia molta quantitat de llet, però poc consistent, és a dir: alimentava al Marc i es quedava saciat però no engreixava. Per tant, vaig optar per aquesta opció.
Si tens llet, et ve de gust donar el pit i no tens cap problema, aprofita-ho J És pràctic pel fet de que no has de tindre preparats els biberons però alhora és més cansat perquè “la feina” l’ha de fer només la mamà i normalment és a demanda (cada cop que el nen o nena demana de menjar has d’estar preparada).
I quan la mamà torna a treballar?
Quan la mare comença a treballar escullen dues opcions o deixar de donar el pit paulatinament, o bé es treuen la llet a casa i la congelen (realment felicito a les mamàs que són capaces de fer això mentres treballen, súper-mamis). Penseu que les mares que escullen aquesta opció han de treure’s la llet i després donar-li el biberò i després tornar a treure’s la llet... els bebès mengen cada 2 o 3 hores, feu comptes!
Li dono biberó, quina marca de llet recomanen?
No ho sé, hi ha varies i totes van be. Hi ha una de farmàcia, la Blevit, que diuen que és la millor (la més cara). També podeu trobar la Nestlé, la Hero, etc.
Nosaltres vam començar per l’Almirón, de farmàcia, però vam canviar a la Nestlé.
Perquè? Perquè un cop vam sortir de viatge i no la vam trobar. Vam pensar que si prenia la Nestlé la trobaríem a tot arreu, i així és J fins i tot quan vam estar a Dubai també hi era!
Un altre raó va ser que amb l’Almirón feia de ventre tot sovint i amb la Nestlé un o dos cops al dia. No és dolent que facin de ventre tot sovint, però el culet sempre el tenia irritat i amb la Nestlé aquest problema el vam resoldre.
Gasten aproximadament 1 pot per setmana o setmana i mitja.
Quin tipus de llet?
Dels 0 a aprox. 6 mesos: tipus 1
Dels 6 a aprox. 12 mesos: tipus 2
A partir dels 12 mesos: o be la tipus 3, o be passes directament a la llet sencera de vaca (la que prenem nosaltres).

Horari en les tomes?

Com he comentat posar un horari al bebè que pren pit és complicat ja que no tens manera de saber a cada moment la quantitat que ha menjat, per tant no pots calcular a quina hora tornarà a demanar.

Un avantatge a l'hora de donar el biberó és que pots mirar de posar un horari: 8h, 12h, 16h, 20h i potser un altre a les 24h. És molt còmode ja que et pots començar a organitzar-te molt millor: ja saps que si li dones el biberó en 3 hores aproximadament no tornarà a demanar. Jo ho vaig fer als 3 mesos del Marc i realment em va donar un respir i vaig començar a organitzar-me molt be el temps.
Espero haver deixat tranquil·la a més d’una mare que es troba en la situació de no poder donar el pit i es pensa que és l’única que te problemes en fer-ho.
Molts petons a totes les mamàs i als papàs, ànims!! Que tot sembla molt complicat, però no ho és.

Altres temes que em venen al cap i que comentaré quan tingui un moment:


Piscina per embarassades
Compra en el moment que ho necessitis
L'alimentació durant el 1r any
...Podeu seguir totes les novetats a Facebook
Podéis seguir las novedades en Facebook
You can follow all the news at Facebook